Friday, 25 March 2011

Sakit ...

Assalamualaikum w.b.t & Selamat Sejahtera !

Sepertimana yang aku cakap dalam entry yang lepas , memang terbukti belog ni dah jadi penuh ngan sawang labah-labah . Nie la yang jadi bila tak sempat and tak pandai nak uruskan belog .. urggh .. "SAKIT !" - tu la tajuk bagi entry yang latest nie -,-

Orang cakap , sakit ni penghapus dosa-dosa kecik , btoi ka ? .. ada orang lain cakap , sakit ni ubat .. btoi ka ? .. Tapi , bukan sakit tu yang aku nak crita kat sini .. Sebenarnya , minggu nie banyak peristiwa-peristiwa yang boleh dianggap 'sakit' bagi aku .. kalau korang nak taw lebih lanjut , scroll la mouse korang kat bawah ckit .. hehe . .tapi kalau ta nak taw , boleh la tekan button close kat atas tu .. :|

Korang tak tekan ? Bagus ! Jom ikut sini :)

-Bermulanya hari Ahad & Isnin baru-baru ni , aku dapat tahu tentang beberapa markah bagi kertas exam yang dah aku tempuhi .. Markah papers aku cam ape la .. teruk tahap JB *tiba2 :D .. Add Math aku dapat G korang taw ? tak taw ? .. tu aku dah bagitau .. haha .. tapi serius , aku sepatutnya lakukan sesuatu untuk pastikan yang semua ni takkan berlaku lagi dan aku kena buktikan dalam exam pertengahan tahun pulak .. adoii .. penat .. Banyak lagi marks paper aku yang aku dah tahu .. tapi , ta nak la menconteng arang di muka sendiri .. hua3

-Kesihatan ? ohh .. minggu ni adalah minggu sakit pertama untuk aku buat tahun 2011 ni .. memang tak menyenangkan .. batuk , selsema ( aku benci ) , demam , ****** ( hanya tuhan saja yang tahu ) .. Senang cerita , aku tak suka sakit - sakit .. menyusahkan .. terutamanya bila kita ada nak lakukan apa-apa aktiviti .. :L

-and last , kesakitan yang memberikan kesan kepada organ dalaman (semangat , batin) .. Semenjak-dua menjak nie (kesilapan tatabahasa) , keadaan hubungan antara sepasang suami isteri ni , agak dingin sedikit kerana ***** ( mana hampa semua boleh tahu ) rahsia taw ! .. huhu .. tapi InsyaAllah , semuanya akan kembali pulih .. doakan kami ok ! :)

Jadi , itu lah sebahagian daripada apa yang boleh aku singkatkan dengan apa yang dah jadi selama seminggu ni .. Sebenarnya banyak lagi yang berlaku .., tapi aku ni je tak ingat .. ish3 .. hehe ..Papepun , ada satu je jalan mudah yang boleh aku guna kat sini .. iaitu SABAR ! Sabar dengan semuanya kerana semua ini hanya buat sementara .. Life must be go on bro ! Korang pun kena banyak bersabar kerana Allah sentiasa bersama orang yang sabar ..

Mungkin itu je kot buat masa sekarang .. eden pun dah penat menaip ni .. hehe .. InsyaAllah , kalau aku free lagi , aku akan update belog ni ok ? .. ok guys .. lets go !


JOM LUMBA ! HAK3

Assalamualaikum ! :)

Saturday, 19 March 2011

Tempat Menimba Ilmu - Sekolah Kembali ! Chaiyokk ! :)



Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera .. Hye there again .. :)


AMARAN! entry ini tidak sesuai bagi golongan yang mudah tersentuh dan mudah sentap .. tidak percaya , BERANI BACA , BERANI SENTAP . :P


SMK Ismail Petra , im coming !

Sekolah - tempat kita semua menimba ilmu .. tak kira apa pun perkara tu .. kita tetap kena belajar dan faham semuanya . Tapi bagi aku , tak semuanya aku boleh ingat dan faham .. aku percaya dan yakin bahawa kadang-kadang kita pernah terasa bosan dan putus asa bila tak dapat faham sesuatu perkara ..

Tapi , bagi aku , sekolah ni best sangat2 sebab kat sekolah , kita dapat belajar something yang baru setiap hari .. walaupun susah nak faham , tapi itu la yang kita belajar tiap2 hari .. kita belajar untuk lebih bersabar , kuatkan semangat lagi , dan tidak mudah putus asa .. tapi bagi some people , mesti ada je alasan untuk cakap sekolah tak best .. Jadi , selama 9 tahun aku bergelar sebagai 'student' , berikut adalah salah satu contoh alasan & 'complain' dari kawan seperjuangan yang biasa melekat kat telinga aku *Zasss ...! layan.... haha :P  :

Alasan & complain terbaik ! (dari ladang kelapa sawit) :

- 'Alaa , sekolah , sekolah , sekolah ! tak de tempat lain lagi ke nak pegi setiap hari ? kalau best , tak pe la jugak .. ni tak , pagi-pagi selalu kena bangun awal .. pegi sekolah pun dalam keadaan ngantuk je .. sampai sekolah , masuk kelas , tgk muka sama je tiap2 ari .. masa cikgu nak masuk mengajar , tgk muka pun dah stress .. ada je nak ditegur & nak dimarahnya .. kerja rumah pun banyak .. bertimbun kat rumah .. macam la aku hidup ni kejenye nak buat homework dia je .. '

Ooo Mak aii !.. memang terbaik la kan?? .. haha .. sebenarnya , tu salah satu petikan yang di petik dalam blog sorang budak tu .. *batuk berdarah .. -,-' .. lol .. just kidding .. TAPI ! , memang tu la yang selalu hinggap kat telingo eden .. sampai batuk berdarah tuuuuu... ish3 .. teruk .. haha .. sambung balik , jangan nak mengarut .. tak baik .. hehe .. jadi , apa korang rasa bila kalau kata-kata tersebut diucapkan oleh kawan korang sendiri ? Copt ! aku tahu .. some people mesti camnie *Zasss.. layann .. haha :P :

Jahat Version :

- Btol la .. aku setuju ngan kau .. jom ponteng.. *muka rilek :|
- Memang ! .. Bosan akuh .. * :P

Suci Version :

-*Hey ! wale wale hei wale hei !* mulut dah la busuk , muka hodoh , otak *astarghfirullah -,-' .. kalau kau tak suka sekolah , pi la jumpa pengetua , mintak surat berhenti sekolah .. senang keje kan ? .. cakap banyak .. gedik -,-'
- Boo! Bolok ! mak bapak kau hantar sekolah nak bagi kau jadi budak pandai , nanti dah besar esok , ta de la susah nak hidup , nak cari makan . *bertumbuk -,-'

Haha .. come on lah kawan-kawan .. memang btol pun apa yang ' SUCI VERSION ' tu cakap .. semuanya untuk kebaikan kita sendiri .. masa depan kita sendiri .. siapa lagi yang akan tentukan cara hidup kita pada masa depan ? .. yeap .. tiada siapa .. kita lah yang bertanggungjawab & akan menentukan hidup kita , our own destiny .. samada sebagai seorang yang berjaya atau tak ..

Jadi , korang fikir2 dan pilih la yang mana satu korang nak :-


 
ATAU



DAN



ATAU


*Gambar hanya sebagai gambaran sahaja .
Jadi , aku yakin 100% bahawa , tiada siapa mahukan kekurangan dan tiada siapa tak mahukan kesenangan .. untuk dapatkan semua tu , adakah kita semua dah usahakan 100% ataupun sedaya upaya kita ? .. sama-sama fikirkan dan renung-renungkan ..

Okey geng ? :)

So, hari ini hari last untuk cuti .. Jadi , mungkin blog aku ni akan menjadi salah satu tempat penginapan bagi 'spiderman'2 yang tak da rumah .. haha .. tapi InsyaAllah , aku akan cuba update blog ni seboleh mungkin .. Apa-apapun , Selamat Kembali ke Sekolah kepada semua Bloggers yang masih bergelar 'budak sekolah' .. hehe .. aku doakan yang terbaik untuk korang .. So , aku nak pi prepare diri untuk menerima result exam awal tahun yang semestinya cam ciput je .. haha .. Jadi , jangan lupa untuk 'like' entry nie ok ! *nak like entry len pun dialu-alukan .. hehe .. Okay la .. Jom Pi Sekolah ! Bismillahirrahmanirrahim ..

Assalamualaikum w.b.t , See ya ! :D









Thursday, 17 March 2011

Battery Empty

Assalamualaikum w.b.t and Happy Good Evening Guys .. :)

First of all , aku minta maaf sangat-sangat sebab ta post something untuk semalam .. budak baru biaselahh .. *alasan yang bleh aku pakai untuk 2-3 hari ni .. haha .. ta de la .. sebenarnya , aku try nak tgk Blogger nie je .. nak test something kat dia ., and aku da dapat jawapan nya .. SULIT ..






Jadi , untuk hari ini : BATTERY EMPTY ? *mesti korang fikir nie ad kaitan ngan barang2/perkakas elektronik kan ?? .. HAA ! salah sama sekali .. na dekat da tu .. tapi tu la .. cakap pun ta guna , tendang pun kena .. haddoi .. haha .. sebenarnya hari ni hari yang penat buat aku sebab *ada la sebab nya .. kuang2 .. hehe .. n kalau na tahu apa yang jadi hari ni kat hamba Allah sorang ni , pi bawah .. hehe

Sebab - sebab hari ini penat :

1- Bangun pagi , 'huwarkk ! sakit blakang eden '*salah tidoq .. pi dapur , ' mana nasi ni ? *aku bermonolog .. 'oh tidakk , aku yang kena masak hari ini .. bangun lewat dah .. adoii ..' *aku bermonolog lagi .. haha .. weih ! banyak la kau monolog .. haha .. sambung crite .. tiba-tiba aku dengar 'CALL OF DUTY' dari belakang rumah .. 'im coming !' *tak monolog dah .. hehe .. then aku pegi la kat blakang rumah , ternampak bapa & abangku sedang membaiki 'kerek a.k.a macam perigi ' yang kitorang wat tahun lepas .. enjin benda tu rosak , (salah satu komponen mesin tu jatuh dalam 'kerek' tu yang penuh ngan ayak ) .. jadi , badan aku yang cukup2 sempurna utk masuk dalam tu la jadi pilihan .. unta -,-' .. jadi , aku masuk la dalam tu .. dalam proses nak btolkan balik mesin tu , macam2 jadi ..  akhirnya , sume kerja selesai . tapi 1/4 battery badan aku dah guna utk sume tu .. tapi berbaloi , sebab pagi2 da wat pahala tolong mak bapak .. Alhamdulillah :)

2- Pukul 11.00 a.m , usus perut ku masih lagi mencuci sisa-sisa makanan yang lepas untuk dijadikan bahan kumbahan .. tapi, mana ganti nya ? .. sabar .. menempuhi dugaanNya ., 'Arih !' , mak aku panggil , 'yeah ! mesti ada makanan utk perutku ini .. *muahaha ! ' *monoloq lagi .. 'Gapo mami ?' *muka suci .. 'Cepat pakai baju , pahtu , panggil Olang ( abgku ) , ikut mami gi skoloh .. gi pase rel langsir kat PSS skoloh meh ' .. 'Okep !' .. dengan muka slumber and control macho , aku pegi la wat apa yang patut .. huwark ! perutku masih lapar .. -,-'



3- Yang nie , malas banyak cakap .. kerja ni paling memenatkan aku .. aku pegi kat skolah tu bukan ngan mak n abang aku je .. tapi 1 family pegi .. kitorang sbnrnya boring duk rumah .. pegi la jalan2 .. hehe .. sampai sekolah , perpustakaan sekolah tu giler tinggi .. tingkat empat wo ! .. tape2 .. exercise sekali sekala .. semase medaki 'gunung' tersebut , ta de pape pun .. *saja wat suspen .. haha .. sampai2 kat atas tu , huwark .. best nya tgk orang kat bawah .. kecik2 , cute2 je semua .. lol .. haha .. masuk PSS tu , aku menjalankan tugasku .. me'ngungkas' almari yang ad untuk pasang rel langsir .. yg aku tak puas hati nya , pegi ramai , tapi aku sorang je yang buat keje .. adoi .. *nampak sangat tak ikhlas .. haha .. tapi ok la .. walaupun urat bahu hampir terputus akibat 'pose'2 aku yang seksi kat atas almari na putar skru kat atas tu .. at last , selesailah semua kerja tu .. n perut ku masih maintain dalam kelaparan .. terbaik ! haha




4- Pukul 6.00 p.m , kitorang dah on the way balik ke rumah kitorang ..' tak tahan .. tak tahan .. sabarku tak tertahan , melayan sikapmu perawan ' *perutku menyanyi .. 'ok2 ! sabar bro .. aku pasti mesti ada something untuk hang satgi ..' *aku bermonolog ? ye kot .. haha .. sepandai-pandai tupai melompat , akhirnya jatuh ke tanah juga * takda kaitan , bapa ku memutarkan 'stering' keretanya ke kiri  , KBMALL ! .. tak ku sangka , tak ku duga .. hehe .. seperti yang dijangka , kitorang dibawanya ke medan selera untuk menikmati makanan yang ada kat sana .. aku masih dengan 'yee mee' aku ., haha .. adik-beradik aku yang len2 , makan makanan yang diorang suka .. nth apa nama .. huhu .. akhirnya , perutku telah berjaya diisi setelah seharian mencari makanan .. pergh .. terbaik dari ladang la .. tapi kan , aku pelik la .. kenapa kalau kita lapar , bukan main sengsara rasa nya , tapi bila da ad makanan kat depan mata , cam da kenyang plak .. huhu .. tapi ape-ape pun , hari ini , mmg penuh ngan dugaan and gelak tawa ..


Konklusinya , hanya satu saja yang dapat aku ungkapkan dalam kisah hari ini , apa-apa pun yang terjadi , kita ada semua jalan penyelesaiannya , tapi apa yang menjadi kunci untuk jalan penyelesaian itu ialah sabar .. macam kita belajar kat sekolah la , subjek Add Math ke , Math Mode ke , ape2 je la .. walaupun kita tak dapat jawapan yang betul , kita cuba tenang buat seketika and cuba cari lagi apa jawapannya .. usaha dan tawakal adalah apa yang paling dalam hidup kita .. Okey geng ? :D

Jadi , tu la sahaja untuk hari ini .. mintak maaf kalau ad salah n silap dalam sepanjang entry ni , terkasar bahasa ke , ape2 je lah .. InsyaAllah esok kita buat bising lagi kat Blog ni .. hehe ..


Assalamualaikum w.b.t  dan selamat sejahtera :)


tekan jika kamu LIKE !

Tuesday, 15 March 2011

Laman Sosial Di Alam Maya

Assalamualaikum , salam 1Malaysia *cewahh- patriotik gitu* , dan selamat sejahtera kepada semua pembaca2 blog yg sempat singgah kat sini *blog sapa ni?? buruk GILA ! :|
wow2 ! chill doe .. budak baru .. biasa la .. haha :P

Haha .. back to the topic .. Mak aii .. giler punya tajuk .. terbaik dari kebun .. lol ..haha .. :P
So , tajuk pun da camtu .. jadi , hari ini a.k.a hari kedua aku sebagai Bloggers , aku ada nak 'iklan' kan sikit beberapa page yg aku ada join yang dikenali sebagai 'Laman Sosial' ni seperti Facebook , Twitter , Youtube , Myspace , Friendster , Tagged n macam2 lagi .. tapi aku ada sikit ja .. ta main banyak2 .. malas nak bukak satu2 .. hehe

Jadi , untuk yang pertama nya ! :



1- FACEBOOK ! - siapa tak kenal facebook @ fb ? .. jangan dok tipu orang ,.. aku pukul kang baru tahu .. hehe .. jadi , seperti yang korang semua tahu , facebook adalah sejenis kuih tradisional yang dipopularkan oleh masyarakat pedalaman di United States .. *gurau ja .. hehe .. jadi , kalau korang nak tahu or nak kenal aku lebih dekat , add la facebook aku sebagai kawan .. * ta na pun takpa .. jadi , tekan sini --- Buku Muka !

2- TWITTER ! -


                                    

- Amboi ,. besar nya ! haha ..tak pa2 .. biarkan dia , dia masih muda .. haha .. so, cakap sal twitter ni , teringat plak pasal burung .. aku ni campuran darah orang negeri Sarawak , so, menjadi lumrah kot aku suka burung Enggang a.k.a Hornbill ni .. tapi nak cakap sal burung ni , tak sesuai kot kat sini .. nanti orang fikir nonsense plak .. huk3 .. jadi kalau korang nak follow aku kat twitter , tekan sini utk tengok profile aku -- Tweet - Tweet !



3 - YOUTUBE ! - Hey ! YOUTUBE ! Who am I ?? aku nie VLoggers cam IniAnwarHadi ke ? .. ohh tidak .. aku bukan Vloggers cam dia .. kalau nak tahu apa aku buat ngan Youtube ni , Subscribe kat sana ! haha .. btw, aku ni peminat AnwarHadi , salah seorang Vloggers kat Malaysia ni , nak tahu pasal dia ? , p check kat Youtube .. dia hensem .. Bibir dia special sikit *orang kata la.. hehe .. to AnwarHadi *kalau hang baca ni , selamat belajar kat Sydney tu ! wat yang terbaik n silalah post video anda banyak2 ! kitorang suka tgk ! hehe .. OK! back to the topic ! .. Jadi , kalau ada Bloggers2 yang juga Youtubers , boleh lah korang nak Subscribe untuk tengok video2 aku pabila aku sedang boring .. hehe .. so , there you go ! Channel Saya !

Preview ! 


*HAA! nampak dah ! ni mesti video cover lagu orang ni !
YEAH! btol ! mmg hobi n pekerjaan hamba Allah sorang ni bila da boring kat dalam bilik time cuti .. haha !
Jadi , kepada hampa yang sudi nak pekakkan telinga , sila la tgk video2 aku .. haha .. *tapi orang kat 'NOT BAD jugak .. hehe .. tapi apapun , enjoy je la .. :D


Konklusinya , buat lah apa yang patut .. hehe .. aku rasa , da cukup la untuk hari ini .. nanti kita sambung besok plak k ! chow dulu .. nak tidoq ~ :3

Assalamualaikum w.b.t .... :)


tekan jika kamu LIKE !

Monday, 14 March 2011

HYE BLOGGERS !

Assalamualaikum and Happy Good Morning to all bloggers (because i do this at 12.23 am) !

Hai kepada semua Bloggers yang ada kat luar sana , kat dalam pun , hai jugak .. okay .. hari ini , 15.03.2011 ., tercatatnya sejarah dalam hidup seorang insan yang bernama Rifhan Hariz Laing Bin Mohd Ismadi kerana , beliau telah berjaya memahami konsep Blogger ni setelah bertahun-tahun cuba memahami & tak tahu sepatah haram pun pasal Blogger ni .

So, hari ini , saya rasa sangat berbesar hati la sebab saya da tolong meng'kaya'kan creator Blogger ni dgn 'SIGN UP' je . so , kepada sape2 yang rasa nak sedekah free-free , SIGN UP la Blogger ni .. * promote neyh - facebook 'bentart' sekarang ! lol *

Btw , nie the first ever post saya dalam Blogger , jadi , selamat berkenalan n ' tunjuk ajar ku sifu ! ' sebab saya baru je dalam Blogger nie .. kang tersesat dalam ni , naya ! haha .. KALAU korang na mengenali BUDAK BARU ni dgn lebih dekat , sila lah follow blog saya dgn tkn button 'follow' kat blog tu ..* KALAU ade je la ..sob3* :D

Jadi , tu je la buat masa sekarang .. InsyaAllah , saya , Rifhan Hariz akan berusaha untuk terus meng'update' blog saya dari hari ke hari , tak pun , minggu ke minggu .. tahun ke tahun tu , memang ta logik da .. kuang2

Assalamualaikum & Have A Nice Day ! :)
New Incomer,
RIFHAN HARIZ 



tekan jika kamu LIKE !